Over congestiemanagement

EMBATO heeft ruime ervaring in congestiemanagement. Met onze experts combineren we verschillende kennisgebieden die nodig zijn om jouw congestieproblemen te analyseren, te monitoren en je te adviseren en, indien nodig, te helpen met problemen met je aansluiting of de uitbreiding van je bedrijf.

Onze aanpak is gebaseerd op nauwe samenwerking met onze klanten, waarbij we luisteren naar je vragen of problemen. We hebben meerdere succesverhalen bij bestaande klanten waarbij we congestieproblemen hebben kunnen oplossen.

Loop je vast met je huidige netaansluiting vermogen?

Als je problemen ervaart met het vermogen van je huidige netaansluiting, staan wij klaar om je te helpen. Met onze expertise in congestiemanagement kunnen we samen de volgende stappen zetten om het proces weer op gang te krijgen. We zijn er om je te ondersteunen en als partner op te treden tijdens dit proces. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of om te bespreken hoe we je kunnen helpen.

Netaansluiting vermogen advies

Als je geen idee hebt hoeveel vermogen er nodig is voor een netaansluiting, kunnen wij je helpen. Met een vermogenmeting kunnen we nauwkeurig vaststellen wat de vereisten zijn. Ons team staat klaar om je het juiste advies te geven, zodat je de benodigde stappen kunt zetten. Laat ons het ingewikkelde werk voor je doen, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is voor je bedrijf. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Projectmanagement

Als projectmanagementbedrijf zorgen we ervoor dat we het hele proces voor je beheren, zodat je bedrijf zich hier geen zorgen over hoeft te maken. We kunnen ook specifieke delen van het project oppakken waar extra ondersteuning nodig is.

Laat ons jouw technische vraag beantwoorden

Toch nog onduidelijkheden? Wij beantwoorden jouw technische vraagstukken doorgaans al binnen 2 werkdagen!

Waarin wij jou kunnen ondersteunen

Ons doel is om jouw wensen om te zetten in een technisch ontwerp en uiteindelijk een te realiseren ontwerp op te leveren. Daarom beginnen we met een overleg met de opdrachtgever om de wensen te begrijpen, waarna we deze binnen de technische mogelijkheden omzetten naar ons advies en ontwerp.
1

Afname problemen

Om congestie op netaansluitingen te verminderen, bieden wij analyses van het huidige netwerk aan, adviseren wij over belastingsmanagement en netwerkuitbreiding, en streven wij naar duurzame oplossingen. Ons doel is om advies te geven dat jullie specifieke congestieproblemen aanpakt en de efficiëntie van jullie energieafname verbetert.

2

Teruglevering problemen

Voor teruglevering congestie op netaansluitingen bieden we analyses van het huidige netwerk aan, adviseren we over optimalisatie van terugleveringspatronen en netwerkuitbreiding indien nodig. Ons doel is om advies te geven dat jullie specifieke congestieproblemen aanpakt en de efficiëntie van jullie energieteruglevering verbetert.

3

Verzwaring aanvragen

Voor verzwaring aanvragen van bedrijfsaansluitingen bieden wij uitgebreide analyses van de huidige elektrische infrastructuur aan, adviseren wij over capaciteitsuitbreiding en coördineren wij eventuele noodzakelijke netwerkupgrades met de betreffende netbeheerder. Ons doel is om op maat gemaakte oplossingen te bieden die de capaciteit van jullie bedrijfsaansluiting verbeteren en toekomstige groei ondersteunen.

4

Aansluiting vermogen analyse

Als er een verzwaring moet worden aangevraagd bij de netbeheerder, kunnen wij u ondersteunen bij het bepalen van het benodigde vermogen. Hierbij luisteren we naar uw wensen en bekijken we samen met de netbeheerder wat er uiteindelijk mogelijk is.

Elektrotechniek advies door EMBATO

Hoe groot moet een opslagbatterij/accu zijn?

Een batterij voor de opslag van elektriciteit kan diverse doelen hebben binnen bedrijven. Naast dat overtollige energie opgeslagen kan worden, kan een batterij ingezet worden voor de volgende doeleinden:
  • Vermogensoptimalisatie bij netcongestie (peak shaving of peak shifting)
  • Energiekosten optimalisatie
  • Opslag van overtollige energie
  • Back-up functie bij uitval elektriciteitsnet (UPS)
  • Fase optimalisatie
  • Energiehandel

Welke oplossingen zijn er bij netcongestie?

Om bij netcongestie ervoor te zorgen dat minder elektriciteitsvermogen uit het net gehaald wordt of geleverd wordt, zijn maatregelen benodigd om dit te reduceren. Om het vermogen te managen zijn diverse maatregelen te implementeren om vermogen te reduceren (peak shaving) of te verplaatsen (peak shifting) Een greep uit mogelijkheden die een oplossing kunnen bieden bij bedrijven bij netcongestie zijn:
  • Optimaliseren van bedrijfsproces
  • Implementeren van energiemanagementsysteem
  • Sturing van processen op vermogen
  • Op- en aftoeren van installaties
  • Bufferen van warmte voor verwarming of tapwater
  • Toepassen van batterij systeem
  • Toepassen van zonnepanelen
  • Toepassen Hybride verwarmingsinstallatie

Hoe kan ik mijn zonnepanelen begrenzen?

Steeds vaker vragen bedrijven hoe zij de zonnepanelen kunnen begrenzen om het terugleververmogen niet te overschrijden of het terug leveren te beperken vanwege negatieve energieprijzen. In Nederland worden ongeveer een tiental omvormer merken toegepast. Elk van deze omvormers hebben eigen mogelijkheden om de energieproductie te begrenzen. Dit maakt het meteen lastig om begrenzing te realiseren. Om te begrenzen zijn in basis een tweetal oplossingen mogelijk:
  • Plaatsen van een elektriciteitsmeter die de energieproductie en terug levering aan het net op elkaar afstemt.
  • Plaatsen van een energiemanagementsysteem, welke de energieproductie en terug levering management. Een energiemanagementsysteem heeft daarbij ook meerdere mogelijkheden om meer processen te sturen op basis van bijvoorbeeld zonne-energie.

Wat te doen bij waarschuwingsbrief van netbeheerder?

De netbeheerders zoals Stedin, Enexis en Liander sturen waarschuwingsbrieven naar bedrijven als zij te veel vermogen uit het elektriciteitsnet halen. Ook is het mogelijk dat de zonnepanelen te veel elektriciteit opwekken, waardoor te veel energie wordt terug geleverd aan het net. Grootverbruikers krijgen deze brief omdat zij een contract hebben waarin de bandbreedte is vastgelegd van het vermogen dat aan of uit het geleverd mag worden. Dit contract heet het Aansluit- en transportovereenkomst (ATO). Vóórdat er netcongestie was, werd dit vastgelegde vermogen automatisch verhoogd als een bepaald piek vermogen voor levering of terug levering werd geregistreerd. Echter door groei van energieopwekking en elektrificering van gebouwen en gebruik van laadpalen is het gebruik van het elektriciteitsnet intensiever geworden en is verhogen van contractvermogen geen vanzelfsprekendheid meer. Het resultaat is dat de netbeheerders nu streng optreden naar bedrijven die het gecontracteerde vermogen uit de ATO overschrijden. Waarschuwingsbrief van de netbeheerder ontvangen en wil je deze overtreding opheffen? EMBATO helpt graag bij deze vraagstukken om te komen tot praktische oplossingen.

Kan een batterijsysteem helpen bij netcongestie?

Met een batterijsysteem kan extra vermogen geleverd worden boven op het vermogen dat uit de elektriciteitsaansluiting komt. Afhankelijk van de hoogte van de pieken en de duur van deze hoge vermogens kan worden bepaald wat voor vermogen en opslagcapaciteit de batterij moet hebben. Om zeker te zijn dat de batterij juist geselecteerd wordt, is een energiesimulatie van het energiegebruik en energieopwekking vereist.

Kan een gebouwbeheersysteem mijn data gebruiken?

GBS-systemen verzamelen data over het energieverbruik, de temperatuur en andere parameters in het gebouw. Deze data kan worden gebruikt om de werking van het gebouw te optimaliseren. De data is beveiligd en kan alleen worden bekeken door geautoriseerde gebruikers.

Is een gebouwbeheersysteem veilig?

GBS-systemen zijn beveiligd tegen ongeoorloofde toegang en hacking. Er worden verschillende beveiligingsmaatregelen toegepast, zoals firewalls, encryptie en toegangscontrole.

Welk onderhoud is er nodig voor een gebouwbeheersysteem?

Regelmatig onderhoud is belangrijk om een optimale werking van het GBS te garanderen. Dit omvat onder andere het controleren van de hardware en software, het uitvoeren van updates en het verhelpen van storingen.

Wat zijn de voordelen van een gebouwbeheersysteem?

Efficiëntie verhogen: gebouwbeheersysteem optimaliseert het energieverbruik en vermindert de operationele kosten. Comfort verhogen: gebouwbeheersysteem zorgt voor een betere temperatuurregeling, luchtkwaliteit en verlichting in het gebouw. Veiligheid verhogen: gebouwbeheersysteem integreert beveiligingssystemen en kan alarmen activeren bij ongewenste situaties. Gebruiksgemak: gebouwbeheersysteem automatiseert taken en biedt een centrale bediening van alle installaties. Duurzaamheid bevorderen: gebouwbeheersysteem kan helpen om energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen.

Wat is een gebouwbeheersysteem?

Een gebouwbeheersysteem (GBS) is een computergestuurd systeem dat verschillende technische installaties in een gebouw automatiseert en integreert. Denk hierbij aan verlichting, verwarming, ventilatie, airconditioning (HVAC), beveiliging, brandalarmering en toegangscontrole.