geplaatst: 03-11-2020 13:11

Zonnepanelen de toekomst voor energietransitie

Zonnepanelen of eigenlijk is een betere benaming lichtpanelen, want ze werken op licht en niet specifiek op zonlicht. Dit neemt niet weg dat de meeste energie wordt opgewekt als de zon op de zonnepanelen schijnt.

De energietransitie en zonnepanelen

Eigen energieopwekking wordt steeds populairder, vele bedrijfsgebouwen worden vol gelegd met of zonder subsidie. Met subsidie heb je 15 jaar lang garantie op de energieprijs voor de komende 15 jaar en bij kleine gebruikers (≤ 3 x 80A aansluiting) is saldering het verdienmodel.

De overheid stimuleert door middel van SDE-subsidie en saldering, maar hoe komen we verder met het energielandschap?

Pieken en dalen in het energienet

Het maximaal aantal zonnepanelen op het dak wordt bepaald door de grootte van de stroomaansluiting en uiteraard het geschikte dakoppervlak. Eén van beide is de beperkende factor voor het maximum aantal panelen.

Als we kijken naar de maximale aansluiting, dan wordt dit veroorzaakt door de pieken in opwekking rondom het middaguur veelal. Als de pieken lager waren of meer verdeeld, dan is het mogelijk meer zonnepanelen te plaatsen met netto meer energieopwekking. En zijn de pieken lager en verdeeld, dan wordt de netbeheerder hier ook blij van.

Op dit moment hebben de netbeheerders grote uitdagingen om het energienet stabiel te houden. De vele kleine energieproducenten houden geen rekening met overschot of tekort aan energie op het net. De kosten en inzet voor het stabiel houden van het energienet moeten we dus meenemen in de energietransitie.

Energietransitie is energiekostentransitie

We gaan richting een energielandschap waar we geen vaste energieprijs hebben voor een jaar, maar gaan afrekenen per kwartier. De energiehandel is al per kwartier internationaal geregeld, alleen met afrekenen werken we nog met gemiddelde veelal. De energieleverancier koopt dan bijvoorbeeld al voor de komende 2 jaar jouw verwachtte energieprofiel in.

De grote uitrol van uitleesbare “slimme” meters maakt inzichten in het energiegebruik per kwartier mogelijk, hierdoor is het mogelijk om af te reken per kwartier. Als er een hoge energievraag is, dan is de energieprijs hoger. De verwachting is dan ook dat we straks met verduurzaming kunnen inspelen op vraag en aanbod op de energiemarkt.

Zelfs nu al zijn er momenten in het jaar dat er een overschot aan elektrische energie aanwezig is en de energieprijzen negatief worden. Daar wil je toch op in spelen in de toekomst?

Energietransitie en energiekostentransitie

De energieprijzen op 28 juni 2020 zijn rond het middaguur negatief.

Energie op 2e paasdag gratis

13 april, 2e paasdag was elektriciteit bijna de hele dag gratis

Energietransitie is vraag en aanbod

Als er een energieoverschot aanwezig is, dan is één kWh nagenoeg gratis. (Ja, deze momenten hebben we al in de zomer) Is er een tekort aan zon en windenergie, dan gaan we meer betalen per kWh. Met deze gedachte moeten we in de energietransitie inspelen op vraag en aanbod en onze verduurzaming hier klaar voor maken. Als we met een energietransitiebril kijken naar investeringen, dan kijken we naar energiebesparingen, CO2 besparingen, maar we moeten zeker ook kijken naar energiekosten laag houden.

Energietransitie proof investeren:

  • Zonnepanelen combinatie oost en west
  • Verwarming- en koelinstallatie met buffers voor schakelen met overtollig elektrische energie
  • Voorbereiden van laadpalen op bi-directioneel laden (energie uit accu gebruiken voor gebouw)
  • Stroomgroepen voorbereiden op gelijkspanning, groeperen op mogelijke splitsing tussen AC (wisselspanning) en DC (gelijkspanning)

Vuistregels voor opwekking van energie per zonnepaneel bij een standaard hellingshoek:

  • Zuid: aantal wattpiek (wp) totaal x 950 = opwek in kWh per jaar
  • Oost en West: aantal wattpiek (wp)  totaal x 850 = opwek in kWh per jaar
  • Noord: aantal wattpiek (wp) totaal x 650 = opwek in kWh per jaar
Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Tony
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan