geplaatst: 09-10-2020 07:10

Kink in Nederlandse kabel

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is onderdeel van een groter netwerk, zodat alle landen met elkaar zijn verbonden. Nederland heeft over zee een directe verbinding met Engeland, Noorwegen en Denemarken en over land zijn er vanzelfsprekend meerdere verbindingen met Duitsland en België. Sinds eind september is het uitwisselen van stroom niet meer mogelijk met Denemarken door een breuk in de kabel van 325 km lang.

Waarom hebben we verbintenissen met onze buurlanden? Door verbonden te zijn met naburige energienetwerken ontstaan meer mogelijkheden om pieken en dalen op te vangen, door bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. Het kan zo zijn dat het in Nederland veel waait, maar dat in Duitsland geen wind is. Dan kunnen we overtollig duurzaam opgewekte energie leveren aan Duitsland en vice versa, afhankelijk van de energieopwekking en energievraag wordt zo energie uitgewisseld. Zo heeft Duitsland een mix van wind- en zonne-energie, zet Denemarken in op windparken, draait Noorwegen bijna volledig op waterkrachtcentrales en heeft Frankrijk een mix van kernenergie en waterkrachtcentrales.

Waarom schakelen we onze kolen en gascentrales dan niet af? Wind en zonne-energie hebben het karakter dat dit sterk kan fluctueren, sneller dan energiecentrales op kolen, gas en kernenergie kunnen op- en afschalen. De flexibiliteit wordt dan gezocht in naburige netwerken.

Elektriciteitskabel van Nederland naar Denemarken gebrokenBron: FD en Energinet.dk

Nederlandse zonnepanelen de ruimte in

De nieuwe Orion Raket die de Space Shuttle gaat opvolgen wordt voorzien van een stukje Nederlandse innovatie. Volgend jaar gaat een onbemande testvlucht met Nederlandse zonnepalen de ruimte in en brengt daarmee reizen naar Mars en de Maan een stukje eenvoudiger.

Wat is er zo speciaal aan deze zonnepanelen? De zonnepanelen zijn bestand tegen extreme temperaturen, van -210 naar +300 graden Celsius, kunnen 40-60 x de zwaartekracht verdragen en zijn bestand tegen extreme snelheden en trillingen. Kortom, een storingsarm zonnepaneel is de innovatie.

Zonnepanelen van Airbus Defence and Space Netherlands de ruimte in

Bron: BNR en Airbus Defence and Space Netherlands

Betrokkenheid cruciaal voor energieplannen

De duurzaamheidsambities van de overheid worden door een 30-tal energieregio’s uitgewerkt in een Regionale Energie Strategie (RES). Uit onderzoek is gebleken dat mede door de corona de betrokkenheid van de maatschappij te beperkt is voor het succesvol worden van de Energiestrategie.

Waarom is betrokkenheid cruciaal? De ingrijpende acties vanuit het RES hebben impact op infrastructuur, beeld, beleid en nog tal van factoren. Bij het ontbreken van betrokkenheid blijft het een plan een vanaf bovenaf verzonnen aanpak en zal de mee werkwillendheid lager zijn. Daarnaast zal betrokkenheid van burgers ervoor zorgen dat er een vertaalslag komt van theorie naar praktijk, waarbij de plannen verbeterd worden.

Bron: NOS

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Tony
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan