geplaatst: 16-12-2019 15:12

Bedrijven, particulieren en de overheid. Iedereen heeft ermee te maken: de energietransitie. In 2019 kwam de energietransitie veelvuldig in de media, mede omdat er nieuwe regelingen in werking traden die bedrijven dwingen de energietransitie te maken. Energie besparen is nu wettelijk verplicht én bedrijven zijn verplicht hun energiebesparende maatregelen door te geven aan de overheid. Maar voor wie geldt wat? En waar moet u allemaal aan voldoen? Omdat er zoveel vragen zijn, geven we u in deze blog 3 dingen die u moet weten over de energie transitie.

Wat wil de overheid?

In 2015 zijn er tijdens een klimaatconferentie in Parijs internationale afspraken gemaakt om minder broeikasgassen uit te stoten. In 2030 moet de uitstoot met 49% zijn gedaald, en in 2050 met 95%. Nederland heeft deze afspraken ondertekend en concrete afspraken over het behalen van deze doelen vastgelegd in het nationaal Klimaatakkoord. Omdat bedrijven verantwoordelijk zijn voor een groot aandeel van de energieconsumptie, richt de overheid verschillende maatregelen op deze groep. Bedrijven waren al langer verplicht om energie te besparen, maar deze plicht is per 1 januari 2019 bekrachtigd met aanvullende wetgeving. Het doel van de overheid is helder: het energieverbruik verlagen, zodat we minder CO2 gaan uitstoten.

Voor welke bedrijven gelden de nieuwe energieregels?

Verbruikt uw organisatie minimaal 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas? Dan verplicht het Activiteitenbesluit milieubeheer uw bedrijf om alle energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Ook bent u verplicht om alle energiebesparende maatregelen die u treft en al getroffen heeft door te geven aan de overheid via het e-Loket van de RVO.

Hoe weet een ondernemer wat hij allemaal moet doen?

Gelukkig helpt de overheid u op weg met de Erkende Maatregelenlijst (EML). Hierop staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder voor 19 verschillende bedrijfstakken: van zorginstellingen tot de agrarische sector en van de metaalsector tot het onderwijs. U vindt er hele specifieke adviezen, bijvoorbeeld om warmteverlies via warmwaterleidingen te beperken in onverwarmde ruimten, door de leidingen te isoleren. Maar ook rond liftinstallaties, roltrapsystemen, verlichting en serverruimten heeft de overheid maatregelen die een minimale investering vragen.

Natuurlijk helpen wij u graag bij het in kaart brengen van uw besparingspotentieel en het inventariseren en implementeren van maatregelen.

Neem gerust contact met ons op!

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Bart
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan